20 Haziran 2012 Çarşamba

Köfteli erişte çorbası...

Ben yazın çorba içemiyorum. Neden bilmiyorum sanki içince çok sıcaklayacakmışım gibi geliyor. O nedenle eğer çorba yapacaksam yoğurtlu çorbaları tercih ediyorum. Bu da benim en sevdiğim yapılışı kolay ve lezzeti çok güzel bir çorba çeşidi. İnşaallah siz de beğenirsiniz. :))
Malzemeler:
1 kase erişte
100 gr kıyma
1,5 kase yoğurt
Takribi 1 avuç pirinç unu
Nane
Tuz

Hazırlanışı:
Kıyma ile pirinç ununu elimizle yoğururuz. Nohut büyüklüğünde elimizin ayasında ufak ufak yuvarlak köfte haline getiririz. Bir tencereye su koyup kaynatırız. İçine bir tatlı kaşığı (tepesiz) tuz atarız.  Kaynayan suyun içine erişteyi atıp az pişiririz. Sonra üzerine köfteleri atıp yaklaşık 10-15 dk pişene kadar kaynatırız. Bir kenarda kasede yoğurdu iyice çırparız. Bende pek olmuyor ama yoğurt kesilmesin diye isterseniz yumurta sarısı ile önceden çırpın. Ben tenceredeki yemeğin suyundan azar azar alıp kasedeki yoğurda karıştırıyorum. Bayağı bir ekledikten sonra bu defa yoğurdu azar azar bir yandan da tenceredeki yemeği karıştırmak kaydı ile tencereye döküyoruz. Hızlı ateşte yaklaşık 5 dk kaynadıktan sonra ocağı kapatıp üzerine nane ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun. :)

Evde Çilekli Dondurma...

Ben ekşi yani meyvalı dondurmaları çok severim. Bir dondurmacıya gittiğim zaman çilek, limon, karadut, böğürtlen diye sıraladığım yöresel deyimle mayhoş lezzetleri isterim servise. :) Dondurma makinasını aldığımdan bu yana en çok yapmak istediğim lezzet çilekli dondurma oldu. Ve hemen yapmaya koyuldum. Çok hızlı ve az malzeme ile yapılan bu tarifi benim gibi meyve dondurmalarını sevenlerin ve özellikle çocukların çok seveceğini umarım. Yarında karadutlu dondurma yapıp tarifini sizlerle paylaşacağım. :)


Malzemeler:
500 gr çilek
8 yemek kaşığı pudra şekeri
300 gr krema

Hazırlanışı:
Çilekleri yıkayıp ayıklayın. Çilekleri ve pudra şekerini mikser veya rondoya koyarız. Püre haline gelinceye kadar çekin. Kremayı mikser ile krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpın. Çilek püresini kremanın üzerine dökerek el çırpma teli ile karışıncıya kadar çırpın. Dondurma makinesini çalıştırıp üzerine yavaş yavaş tüm malzemeyi dökerek 15-20 dakika kadar çalıştırın. Zaten yavaş yavaş katılaşmaya başladığını göreceksiniz. Spatula ile buzluğa atacağımız kaba atın ve -18 C'de donmaya bırakın. :)

Afiyet olsun.