2 Aralık 2012 Pazar

Mercimekli Köfte (Urfa Usulü)

Mercimekli köfte; köfte tariflerimin arasında en yapılışı kolay ve bereketli olanı. Çünkü azıcık yapıyorsun kocaman bir tepsi oluyor. :) Bazı evlerde yediğim köftelerin benim köfteden farkı onlar çok yumuşak oluyor. Benim köftem daha çiğköfteye benziyor. Denemelisiniz bence...
mercimekli kofte tarifi, urfa mercimekli cigkofte
Malzemeler:
1/2 kg bulgur (ben esmer bulgur tercih ettim)
1,5 su bardağı mercimek
1 baş sarımsak
1 büyük boy soğan
1/2 demet maydanoz
1/2 demet nane
2 yemek kaşığı isot
1 tatlı kaşığı kimyon
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:

Önce mercimek bir tencereye yıkandıktan sonra üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su konularak iyice eritilir. Soğan ve sarımsak ince ince doğranır. Maydanoz ve nane de ayıklanarak ince ince kıyılır. Çiğköfte tepsisine bulgur konur. Üzerine erittiğimiz mercimeği dökerek bir kaşık yardımı ile iyice karıştırırız. Tepsinin bir kenarında toparlarız. Kenar kısımlarına soğan ve tüm baharatları atarak ufaktan yoğururuz.
Küçük bir tencerede domates salçasını zeytinyağı ile yaklaşık 5 dk kadar pişiririz.
Yoğurduğumuz köftenin içine ekleyip kaşık ile karıştırırız. Sıcak karışımları koyarken köftemize öncelikle kaşıkla sonra el ile karıştırmakta fayda var. Elimiz ciddi manada yanabilir. Herşey birbirine karıştıktan sonra üzerine önceden kıydığımız nane ve maydanozu ekleyip bir defa karıştırıp sıkımlayarak servis tabağına yerleştiririz. :)

Afiyet olsun.