13 Haziran 2011 Pazartesi

Şıllık Tatlısı...

İsmi komik veya rahatsız edici olabilir ama Şanlıurfa yöresine ait bir tatlıdır bu. Oldukça hafif, yemesi keyifli ve lezzeti bana göre çok güzeldir. Şiddetle tavsiye ederim. Tatlının yakın zamanda yeni halini fotoğraflayıp bloğuma ekleyeceğim. :)

Malzemeler:
3 su bardağı süt
2 su bardağı un
½ paket kabartma tozu
1 kase ceviz
1 kase fıstık
Tuz
Sıvıyağı
Şerbeti için
4 bardak su
2 su bardağı şeker

Yapılışı:Orta ocak ateşte küçük boy tencereye 4 bardak su ve 2 su bardağı şeker eklenerek kaynatılır. Kaynarken 1 kaşık tereyağı konulur ve yeniden kaynatmaya devam edilir. Ortalama 15 dakikada şerbet hazırlanmalıdır. Bir kaba yarım paket kabartma tozu, 2 bardak un, 1 çay kaşığının ucu ile tuz, 3 su bardağı süt eklenerek çırpılır. Topaklanmaması için süzgeçten geçirilmesi gerekmektedir. Yeniden blendırdan geçirilir. Orta boy teflon tava avuç içi ile yağlanır. Unun dibe inmemesi için her seferinde kepçe yardımı ile alınırken karıştırılır. Tava orta ocak ateşe konulup kızdırıldıktan sonra bir kepçe harcımızdan alınarak pişirilir. Her defasında tavanın yağlanması gerekmektedir. Krep gibi pişen hamurumuzun soğuması gerekmektedir. 1 kase ceviz ve 1 kase fıstık ayrı ayrı ağza gelecek şekilde blendırdan geçirilir. Yuvarlak bir borcam içerisine önce bütün halde sonra yarıya bölerek yerleştirilir. Göz kararı koyulan kreplerin en önemli özelliği düz durmasıdır. Önce cevizlerin tamamı dökülerek yayılır. İstenirse dürüm şeklinde de servis edilebilir. Yayılan cevizlerin üzeri krepler ile örtülerek hem boylamasına hem enlemesine kesilir. Kreplerin soğumuş şerbetinin de kaynar olması gerekmektedir. Tatlımız soğuyup şerbetimiz de kaynadıktan sonra eşit şekilde şerbet yayılarak servis edilir. Tatlımızın yapılış süresi 30 dakika olup, 8-10 kişilik servis edilebilir.

Bu tarifi netten buldum. Fakat benim yaptığımla birebir örtüşüyordu. O nedenle paylaştım. Afiyet olsun.

1 yorum :

  1. Bu tatlının ismi hep komiğime gidiyor hihi:) Ama pek leziz bir tarifmiş. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil

Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Yine beklerim.