27 Ocak 2010 Çarşamba

Kayseri yöresi yemekleri...


Malzemeler :
Hamuru İçin :
5 su bardağı un
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı süt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağından bir parmak az ılık su
2 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için
300 gr yağsız kıyma
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça
Karabiber
Tuz

Üzeri İçin : Sarımsaklı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı :Hamuru için gereken tüm malzemeleri karıştırıp fazla sert olmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
İç harcı için kıymayı kavurun, soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin. Salça, tuz ve karabiberi koyup kavurun.
Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp açın. Bıçak yardımı ile hamurdan küçük kareler kesip, ortasına çay kaşığı ile iç malzemeden koyup kapatın.
Kaynanmış ve tuzlu suda mantıları yumuşayıncaya kadar haşlayın. Mantının suyunu süzüp tabağa koyup, üzerine sarımsaklı yoğurttan ve bir tavada Yarım çay bardağı sıvı yağı, 1 yemek kaşığı salça ve 1 tatlı kaşığı naneyi kızdırıp dökün.
Afiyet bal şeker olsun.

[KÖFTE ÇELİĞİ (KAYSERİ YEMEĞİ)

[
MALZEMELER:
· İnce bulgur (simit)
· Aynı Oranda Biraz Daha Kalın Bulgur
· Aynı Miktarda Kıyma
· Soğan
· İstenilen Baharatlar (toz.pul biber,karabiber, nane,kekik, kimyon)
· Yumurta
· Köfte Harcı
· Az Miktarda Un
· Tuz
YAPIŞILI:
Tüm malzemeyi karıştırıp yoğuruyoruz. Bulgurlar dağılmayıp birbirini tutacak kıvama gelene kadar. Sonra isterseniz resimdeki gibi isterseniz başka şekiller vererek. İster tost makinesinde ,ister sobanın üstünde,ister tavada pişirebilirsiniz. Ya da yumurtaya bulayarak yağda da kızartılabiliyor AFİYET OLSUN
[Kayseri' ye ait bir yemek yağlama.


Kayseri' ye ait bir yemek yağlama. İlk defa görenlere ya da bilip de hiç yememiş olanlara ŞİDDETLE tavsiye ederiz. Özellikle kış aylarında tadına doyum olmuyor

Malzemeler: (2 kişilik)
250 gr kıyma
2 ufak domates (veya 1 büyük)
1 soğan
1 dolu tatlı kaşığı domates salçası
1 dolu tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Maydanoz
tuz
Zeytinyağı
Şebit için:
Un, su, tuz, yarım paket maya, ve kullanılan suyun yarısı miktarında süt. Şebit malzemeleri için ölçü veremiyorum şimdilik çünkü göz kararı yaptım. Ama ekmek hamuru kıvamında olmalı, süt ve su mutlaka ılık olmalı. 5 adet şebit iki kişilik yağlama için yeterli geliyor, benim şebitlerim servis tabağı büyüklüğündeydi ortalama olarak.
Soğanları doğruyoruz ve yarım su bardağı zeytinyağında kavuruyoruz. Pembeleşince kıymayı ekleiyoruz ve arada bir karıştırıyoruz. Domateslerin kabuğunu soyuyoruz ve çok küçük doğruyoruz, veya rendeliyoruz. Kıymalar pişmeye yakın önce salçaları ve toz biberi katıp karıştırıyoruz ardından domatesleri ekliyoruz.1 su bardağı kadar kaynar su ekleyip kapağını kapatıyoruz. Bu arada maydanozları doğruyoruz ve sosumuz yaklaşık 7-8 dak piştikten sonra onları da ekliyoruz, sonradan eklememizin sebebi renginin kararmaması, canlı yeşil olarak kalması. Sosun sulu olmasına mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Şebitlerden birini tavada ısıtıp bi tepsiye koyuyoruz ve hemen üstüne sıcak sosu sürüyoruz, bu arada diğer bir şebiti ısıtıp sos sürdüğümüz şebitin üzerine koyuyoruz ve yine sıcak sos döküp iyice yağlıyoruz. Bütün şebitleri bu şekilde üstüste koyuyoruz ve bıçakla dört dilime bölüyoruz. 2 diş dövülmüş sarımsak ve yarım bardak süzme yoğurt ile yarım bardak normal yoğurdu karıştırıp tabağın kenarına veya iki ayrı kaseye koyuyoruz. Yağlamayı yerken rulo yapıp sarımsaklı yoğurda batırıyoruz.


Saygılarımızla
Gülümser & Haldun Keskin

Gelen mailimden alıntıdır...

1 yorum :

Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Yine beklerim.