11 Ocak 2016 Pazartesi

Holuşka (Haluşka)...

Kimi holuşka diyor kimi haluşka. Kim ne derse desin öğrendiğim kişi ne dediyse öyle tarif aldım ve öyle yedim. Artık bilemiyorum. :))

Sevgili mesai arkadaşım Merve'nin ofise getirmesiyle bu yemeği tanıdım. Kendisi Antalya'lı. Köyünün meşhur yemeklerindenmiş. Ben çok sevdim. Ve de oldukça pratik geldi. E malum yöresel yemeklere akıl yormayı ve yapmayı seven biri olarak kaçırmadım tarif fırsatını. Sağolsun annesinden bizzat öğrendim. Bloğumun sloganı yine geçerli oldu. Annelerimizden öğreniriz yemek yapmayı demiştim. Çok konuştum, tarifine geçeyim bari ben. :)) 
Malzemeleri:
2 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 kase yağsız peynir (lor, çökelek vs olabilir.)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı toz biber
1 baş kuru soğan
1/4 bağ maydanoz
Su

Hazırlanışı:
Unu yoğurma kabına koyup üzerine tuz ve su ekleyerek yoğurmaya başlayın. Sert bir hale gelen hamuru üzerine örtü örtüp dinlenmeye bırakın.
Öte yanda çukur bir kabın içine çökeleği koyun. Maydanozu ince kıyın. Soğanı doğrayın. Soğan, maydanozu çökeleğin içine ekleyin. Bir tatlı kaşığı pulbiber atıp iyice karıştırın.

Hamurdan cevizden az büyük parçalar koparın. Merdane ile ufak tabak büyüklüğünde yuvarlaklar haline getirin. Sonra pet şişe kapağı ile ya da elinizle açıp içine tepeleme iç harcından koyarak fotoğraftaki aşamalarda katlayın ve un serpilmiş tepsiye tek tek dizin.

Derin bir tencereye yarıyı geçecek kadar su koyun. Suya bir çimdik tuz atıp kaynamaya bırakın. Kaynayan suyun içine tek tek holuşkaları atıp birbirine yapışmaması için az karıştırın. Orta ateşte haşlansın. Cezvenin içine sıvı yağı ve tereyağını koyup ısıtın içine toz biberi ekleyip ocağı kapatın. Kaynayan tencerenin içine döküp karıştırın ve servis edin.

Afiyet olsun. :)

16 yorum :

  1. Yağmurcum yemek harika görünüyor,gümüşhaneli bir tanıdığım da lor dolması diyip,çökelekten pazı ile dolma sarıyordu harika bir lezzetti...yöresel tatlar her zaman çok güzel olur,afiyet olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yaa yöresel yemekler ne de güzel oluyor. Güzel yorumun için çok teşekkür ederim ablam. Çok öpüyorum. <3 :)

      Sil
  2. Gerçekten çok pratik bir yemekmiş acaba suyu biraz ekşili olsa nasıl olur diye düşündüm bir an.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmem olabilir aslında. Mantıklı. Belki nohutta konabilir. :) Yemek fena birşey. Ne koyarsan olabiliyor. :) Sevgiler canım, sağolasın.

      Sil
  3. Biraz emekli bir yemek ama çok güzel görünüyor :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar,
    Görür görmez kan çekti:)) Ben de Antalyalıyım ve çok çok severim.
    Elinize sağlık:))
    Bu arada, bizde toz şekerle yenmesi meşhurdur. Toz şeker serpilir üzerine bolca harika olur.
    Ben de beklerim sayfama sizleri, keyifli paylaşımlarımız olsun dileğiyle:)).
    fulyapimlezzetler.blogspot.com
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Evet gerçekten güzel oluyor. Zira şeker biraz uzak bir lezzet bu yemek için benim damak tadına göre... Ziyaretiniz için teşekkürler... :)

      Sil
  5. cnm bende Kayserli ve çerkes olarak haluş adı altında mantımız var içi patatesli oluyor . ve haluskaya benziyor .Ellerine saglık afiyet olsun şimdiden cnm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hımm hiç bilmiyordum arkadaşımın annesi bana öğretene kadar. Eminim o da nefistir. Yorum için teşekkürler canım. <3 :)

      Sil
  6. Holuşka deniyor memleketim Antalya'da. Tek farkı kaynamış su galiba çünkü bizimkiler soğanlı mı emin değilim ama galiba vardı ve salçalı normal sulu yemek sosunda pişiriyorlar. Hafif salçalı sulu bir sos. Peynir de tulum benzeri bir peynir tercih ediliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet iş arkadaşımda öyle diyor. O da Antalya'lı. Yorumunuz için çok teşekkürler..

      Sil
  7. Eski ve yöresel lehçe ile hoş lokma yuvarlanarak holuşka diye kısaltılmış. Antalya İbradı ilçesine ait bir yemektir. Mantiya benzer. Sadece peynirli yapılır. Bol tereyağı ve salçalı sosla servis edilir. İbradiya gelirseniz meydanda bulunan prof. Muammer aksoy parkında bulunan restoranda orijinalini yiyebilirsiniz. Pardon birde bizim evde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba.. Çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için. İş arkadaşım İbradı'lı.. O yapmıştı. Tarifim ve el emeği ondan. Çok sağolun. ::::::.)

      Sil

Ziyaretiniz ve yorumunuz için teşekkür ederim. Yine beklerim.