3 Şubat 2010 Çarşamba

Keşap Mutfağı...

KEŞAP MUTFAĞININ ÖZELLİKLERİ Tarihsel süreç içerisinde bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan ilçemiz, zengin bir kültür mirasına sahiptir. Bu kültürün önemli bir yanını “Mutfak Kültürü” oluşturur.
Anadolu’nun kuzey bölgesinde yer alan Keşap bir geçiş merkezi olması, farklı iklim ve coğrafyalara sahip bulunması nedeni ile kıyı kesimlerde ot, yapraklar ve deniz ürünlerinden oluşan yemekler hakimdir.
Yılın dört mevsimi eksik olmayan yağışlar ve bol rutubet nedeniyle Keşap tabiatı, zengin bitki örtüsü ile kaplıdır. Bu durum mutfak kültürünü doğrudan etkilemiştir. Yörede yiyecekler genel olarak otsu bitkiler, ot yaprakları, diken uçları, sebzeler ve mantarlardan oluşmuştur. Yaz mevsimi bunlar günlük taze olarak tüketilir. Kışlık yiyecekler fırınlanmış kuruluklar, tuzlular, turşular, konserveler, pekmez ve reçeller, kompostoluk ve çerezlik olarak hazırlanırlar.
Keşap bir sahil şehri olduğu için mutfağında deniz ürünlerinin önemli bir yeri vardır. Hamsi, Mezgit, İstavrit, Palamut, Kefal, İzmarit, Tirsi, Barbun, Sargan, Kötek ve Midye en yaygın türlerdir. Ayrıca derelerimizde doğal olarak yetişen alabalık çok değerlidir. Son yıllarda kültür balıkçılığı oldukça gelişme göstermiştir. Genel olarak Havuz Alası ve Somon balıkları yetiştirilir.
Köylerde yapılan hayvancılığa bağlı olarak beyaz peynir (tecen), deri peyniri (tulum), küp peyniri ve çökelek yapılır. Küp peyniri ve çökelekler güveçlerde yazdan toprağa gömülerek kışa saklanırlar.
Keşap Ekonomisi ve Kültüründe ağırlıklı yeri olan fındıktan, çok çeşitli tatlı ve pastalar yapılmaktadır. Ayrıca ekmek fırınlarında çıkarılan pekmezli simit (susamsız) dikkati çekmektedir.
Keşap'ta doğal bitkilerin bir kısmı kurutularak içecek olarak kullanılır. Bu bitkiler; kekik, ıhlamur, nane, çay, taflan yaprağı, kuşburnu ve yayla papatyalarıdır. Lezzetli ayranların yanı sıra pekmez, reçel ve marmelatlar sulandırılarak soğuk içecek olarak kullanılırlar.
Keşap hanımları, her şeyde olduğu gibi yemek yapımındaki becerileri ile de tadı, lezzeti birbirinden güzel, yüzlerce çeşit yemeği geliştirip sofralara sunmakla kendi kültürlerini oluştururken, Anadolu mutfak kültürüne de büyük katkıda bulunmuşlardır. Sonuç olarak “Keşap Mutfak Kültürü” kendine özgü nitelikleri ile incelemeye değerdir.

KARALAHANA ÇORBASI
MALZEMELER :
1 bağ karalahana (Pancar)
2 adet soğan
1 kase mısır yarması
1 kase kuru fasulye
1 kaşık tereyağı,
Yarım fincan zeytinyağı
1 su bardağı mısır unu
Acı biber

HAZIRLANIŞI :

Lahanalar doğranıp kaynamış suyun içine ilave edilir. Sonra içine haşlanmış yarma ve fasulyeler koyulur. Biraz pişince çorba karıştırılarak mısır ununun tamamı elle yavaş yavaş ilave edilir. Topaklanmaması na dikkat edilir. Diğer yandan bir tavada yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur. Kaynayan çorbanın içine ilave edilir ve yeteri kadar tuz eklenir ve çorba pişince ateşten alınır.
Not: Çorbanın piştiği pancarın ezilip ezilmediği kontrol edilerek anlaşılır.


MENDEK ÇORBASI
MALZEMELER :
1 bağ mendek
1 fincan pirinç
1 adet soğan
Biber, su
1 bardak et suyu
1 su bardağı kuru fasulye
2 yemek kaşığı tereyağı
2 fincan mısır unu

HAZIRLANIŞI :

Bir tencerede su ve et suyu kaynatılır. Ayıklanıp, yıkanıp, doğranmış mendek kaynayan suyun içine ilave edilir. Sonra içine haşlanmış fasulyeler konur. Biraz pişince çorba karıştırılarak mısır unu elle yavaş yavaş ilave edilir. (Topaklanmaması na dikkat edilir) Pirinci ilave edilir. Pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir.
Diğer yandan yağ ile beraber soğan ve biber pembeleşinceye kadar kavrulur. Kaynayan çorbanın içine ilave edilir, tuzu eklenir. Mendekler pişince ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır.


HOŞRAN ÇORBASI
MALZEMELER :
1 demet hoşran
1 su bardağı kuru fasulye
3 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
Su, tuz
Bir su bardağı mısır unu
Bir kaşık salça

HAZIRLANIŞI :

Fasulye akşamdan ıslanır ve ertesi gün haşlanır. Hoşranlar iyice yıkanıp ince doğranır ve kaynayan suyun içine atılır. Kuru fasulyeler ilave edilir.
Kaynayan çorbanın içine mısır unu azar azar karıştırarak ilave edilir. Tuzu koyulur. Tereyağı eritilir, salça ve biberler ile ince doğranmış soğanlar eriyen yağda kavrulur, pembeleşince çorbaya ilave edilir, 3 - 5 dakika kadar daha pişirildikten sonra sıcak servis yapılır.


ÇALIÇİLEĞİ ÇORBASI
MALZEMELER :
1/2 kg. çileklik (Çalı çileği)
2 adet soğan
1 çay bardağı mısır yarması
1 kaşık salça
1 su bardağı kuru fasulye
1 adet soğan
2 kaşık tereyağı

HAZIRLANIŞI :

Ayıklanmış çalıçileği kaynamakta olan suya konarak haşlanır. Süzülür ve sıkılarak doğranır. Bir tencereye koyulan suya haşlanmış mısır yarması ve fasulye ilave edilerek 10 dakika pişirilir.
Doğranmış çileklikler kaynamakta olan suya ilave edilerek 20 dakika daha pişirilir.
Diğer taraftan ince bir şekilde kıyılan soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur, kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. 10 dakika daha pişirilerek sıcak servis yapılır.


GÜCÜKDENE ÇORBASIMALZEMELER :
1 bağ gücükdene
1 fincan pirinç
3 adet soğan
Biber, su, tuz
1 su bardağı kuru fasulye
2 yemek kaşığı tereyağı
2 fincan mısır unu

HAZIRLANIŞI :

Ayıklanıp yıkanan gücükdeneler doğranarak tencerede kaynayan suyun içerisine konur. Haşlanmış kuru fasulyeler ve pirinçler ilave edilir.
Mısır unu, kaynayan çorbanın içerisine azar azar karıştırılarak tuzu ilave edilir.
Tereyağı bir tavada eritilip, doğranmış soğan, biber, yağ karıştırılarak pembeleşinceye kadar kavrulur ve çorbaya katılarak beş dakika daha pişirilir ve servis yapılır.


ETLİ PANCAR (KARALAHANA) SARMASI
MALZEMELER :
2 demet pancar
1 kg. kıyma
1,5 su bardağı pirinç
Yarım demet maydanoz
2 baş soğan
2 kaşık salça
Tuz

HAZIRLANIŞI :

Lahanalar yıkanır, sapı koparılır ve haşlanır, soğumaya bırakılır, pirinçler yıkanır, soğanlar ince doğranır ve kıymaya katılır. Maydanoz tuz ilave edilerek yoğrulur. Pancar yaprakları büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölünür içersine hazırlanan kıymadan bir miktar konularak sarılır ve tencereye konulur. Diğer pancarlarda aynı şekilde sarılır ve tencereye dizilerek konulur. Üzerine sulandırılmış salça tuz ve sıcak su konularak pişirilir
Not : Et yerine pirinç ile zeytin yağlı olarak ta yapılabilir.


FIRIN KURU FASULYE
MALZEMELER :
1/2 kg. fırın kurusu fasulye
1su bardağı kuru fasulye
2 kaşık pirinç
1 çay bardağı mısır yarması
1 avuç mısır unu
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı salça
2 yemek kaşığı tereyağı,
2 yemek kaşığı sıvı yağ

HAZIRLANIŞI :

Fırın kurusu fasulyeler ayıklanarak haşlanır, süzülür ve yemeklik boyutunda doğranır. Diğer taraftan kuru fasulye ve yarma ayrı ayrı haşlanır, süzülür. Tencerede yağ eritilir, soğan ve salça konarak kavrulur. Kuru fasulye, yarma ve fırın kurusu ilave edilerek bir süre kavrulur. Üzerine sıcak su konur. Pirinç ve tuz ilave edilir. Yemek karıştırılarak mısır unu da konduktan sonra pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir.


SİRKELİ FIRIN KURU FASULYE
MALZEMELER :
1 Su bardağı kuru fasulye
2 adet orta boy soğan
1 kaşık tereyağı
Tuz, salça
4 adet maydanoz
1 çay bardağı sirke
1 adet sarımsak

HAZIRLANIŞI :

Önce tereyağı, soğan ve kıyma bir tencerede ateş üzerinde pembeleşene kadar kavrulur. 4 bardak su ve tuz eklenerek, dövülmüş buğday veya mısır yarması ile birlikte pişirilir. Pişirildikten sonra üzerine pul biber eklenerek servis yapılır.


YARMALI LAHANA SARMASI
MALZEMELER :
2 bağ kara lahana
2 kase ince yarma
½ kase bulgur
½ kase pirinç
4-5 adet soğan
2 kaşık tereyağı
tuz, karabiber
nane
½ bağ maydanoz

HAZIRLANIŞI :

Yarma bir tencereye konulur, üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve pişirilir. Pişerken üzerine çıkan kepekleri toplanır. Yarma pişince pirinç ve bulguru ilave edilir. 1-2 taşım kaynatılır ve ateşten indirilir. Diğer taraftan yağ, ince kıyılmış soğan, karabiber, nane ve maydanoz yağda kavrulur ve pişmiş yarmalı karışımın üzerine ilave edilir. Tuzu katılır. Lahana yaprakları dolmalık olarak ayıklanır ve kaynayan suya konularak haşlanır. Süzülür ve soğuk sudan geçirilerek sarmaya hazır hale getirilir. Yaprakların içersine bir tatlı kaşığı iç konularak düzgün bir şekilde sarılır. Üzerine kaynar su ilavesi yapılarak orta hararetli ateşte pişirilir.


KARIŞIK DİBLE
MALZEMELER :
1 Bağ mendek
1 tutam pancar
1 tutam pezik
2-3 tane ebe gümeci
4 adet soğan
Tuz
Acıbiber
Tereyağı ve sıvı yağ
1,5 su bardağı pirinç

HAZIRLANIŞI :

Yukarıda belirtilen sebzeler yıkanır, incecik kıyılır. Tencereye koyulur üstüne pirinç, soğan, biber ve tuz ilave edilir. Pişmesine yakın yağı bir tavada eritilir üzerine dökülür. Ağzı kapatılarak 10 dakika demlendirilir. Sonra iyice karıştırılır sıcak olarak servis yapılır.


HAMSİ DİBLESİ
MALZEMELER :
1 Kg. Hamsi
4 Bağ Maydanoz
6 Sap Pancar
2 Su Bardağı Pirinç
2 adet Soğan
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Fincan Sıvıyağı
Tuz, Biber
HAZIRLANIŞI :
Hamsiler kılcığından ayrılarak suya konacak. Pancar ve maydanoz incecik kıyılarak yıkanacak, süzgece çekilecek.
Suyu geçen pancar ve maydanoz bir tencereye konacak, ortası açılacak içine suyu sıkılmış hamsi, ince kıyılmış soğan ve pirinç ilave edilecek. Ateşte pişirilecek, inmesine yakın bir yemek kaşığı tereyağı, bir fincan sıvıyağ eritilerek, tuz ve biber ilave edilerek üzerine dökülecek.
Not: Aynı diple, sargan balığı ile de yapılır


KARALAHANA DİBLESİ
MALZEMELER :
1 bağ karalahana
2 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tere yağ
4 adet soğan
Yarım kaşık tuz
1 adet acı biber

HAZIRLANIŞI :

Yıkanmış karalahanalar ince kıyılır. Bir tencereye bir karalahana, bir kat pirinç ve doğranmış soğan konur. Üst kısmına lahana yerleştirilerek tuzlanır ve ağzı kapatılır. Sonra ateşe konur indirilmeden beş dakika önce karıştırılır ve üzerine kızdırılmış yağda biber ilave edilir. Ağzı kapatılarak demlenmeye bırakılır. Sonra tekrar karıştırılarak servise hazırlanır.


GALDİRİK KIZARTMASI
MALZEMELER :
1 demet galdirik
Mısır unu (Bir avuç)
2 adet yumurta
1 fincan sıvı yağ
Tuz, karabiber

HAZIRLANIŞI :

Galdirikler bol suda yıkandıktan sonra doğranır. Kaynayan suyun içine atılarak haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür ve suyu sıkılır.
Daha sonra yumurta, un, karabiber haşlanmış galdiriklerle karıştırılır. Tavaya yağ konulur yağ kızdırıldıktan sonra mevcut karışım tavaya yayılır kızarınca kapakla çevrilerek diğer tarafta kızartılır ve servis yapılır.


GALDİRİK MIHLAMASI
MALZEMELER :
1 demet galdirik
3 adet soğan
3 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım fincan sıvı yağ
Tuz, karabiber.

HAZIRLANIŞI :

Galdirikler bol suda yıkandıktan sonra doğranır. Kaynayan suyun içine atılarak haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür ve suyu sıkılır.
Tepside ince kıyılmış soğanlar sıvı yağ ve tereyağı ile kavrulur. Suyu sıkılmış galdirikler içine konur. Karıştırılarak tuz ve karabiber ilave edilir. Yumurtalar üzerine kırılır, 2 dakika ağzı kapalı olarak kısık ateşte pişirilir ve sıcak olarak servis yapılır.


PANCAR DÖŞEMESİ
MALZEMELER :
1 bağ pancar
1 adet domates
2 adet soğan
2 kaşık kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağı
Sıvı yağ,acı biber, tuz

HAZIRLANIŞI :

Pancarlar temizlenip doğranır, haşlanarak süzülüp sıkılır. Yağ, domates, soğan, salça, kıyma tencerenin dibinde kavrulur. Suyu ilave edilip kaynatılır.
Kaynayan suya haşlanan pancar atılır. Pişmesine yakın pirinç, tuz ve biberi ilave edilir. Pirinçler uzayıncaya kadar pişirilir.


MISIR YARMASI YEMEĞİ
MALZEMELER :
1kg. mısır yarması
1 kase kuru fasulye
4 adet soğan
1 kaşık tereyağı
1 kaşık salça,
Tuz, nane ve acı biber.
HAZIRLANIŞI :
Yarma ve kuru fasulye iyice yıkanarak akşamdan ıslatılır. Sonra üzerini örtecek kadar su ile ocağa konur pişirilir. Suyu azalınca kaynar su ilave edilerek iyice pişirilir. Tam olarak pişince tuzu ilave edilir. Suyu tam olarak çektirilmemelidir.
Diğer taraftan ince doğranmış soğan, salça yağda kavrulur, pişen yemeğin üzerine ilave edilir. Acı biber katılır, bir iki taşım kaynatılır ve ateşten alınır. Arzu edilirse nane ilave edilerek sıcak olarak servis yapılır.

Saygılarımızla
Gülümser & Haldun Keskin
Gelen mailimden alıntıdır...

27 Ocak 2010 Çarşamba

Hedik...


Annem çok tarifini söylerdi ama aklımda kalmazdı. Grup mailime gelince çok sevindim ve sizlerle paylaşmak istedim. :))

SULU HEDİK
KULLANILAN MALZEMELER2 su bardağı buğday
1 adet orta boy kuru soğan
1 bardağı nohut
2 sivri biber
1 adet domates
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tepeli salça
Kuru reyhan
Pul biber
Tuz
Sıvı yağ ve az tereyağı

YAPILIŞI
Akşamdan buğday ve nohut ayrı kaplarda ıslatılır.
Yıkanıp tencereye alınır üstünü geçecek kadar su eklenip pişirilir.
Ayrı bir tencerede yağ eritilir içine ince kıyılan soğan ve biber eklenir kavrulur.
Un ve salça konur kavurmaya devam edilir.
Reyhan eklenir.
Ocaktan alınan karışım ayrı bir tencerede pişen nohut ve buğday üzerine eklenir.
İyice kaynatılır , kıvamını bulunca ocaktan alını.
Arzu edilirse limon tuzuda eklenebilir. Afiyet olsun.NOT…
Bazen bu çorbaya taze fasulyede ekleyebilirsiniz. reyhan yerine kekikte kulanabilirsiniz.
Genelde bu yemek bizde ilk baharda yapılırdı. Yanında taze tandır ekmeği ve yeni çıkmış bahçe soğanıyla servis yapılırdı .
Bazen de diş hediğine çağırırlardı komşular.( Bizde adettir ya evin bebeği diş çıkarmışsa mutlaka hedik dökerler .) Hedik döktükten sonra ev sahibi bu yemeği mutlaka misafirlerine ikram ederdi.
Saygılarımızla
Gülümser & Haldun Keskin
Gelen mailimden alıntıdır...

Kayseri yöresi yemekleri...


Malzemeler :
Hamuru İçin :
5 su bardağı un
3 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı süt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağından bir parmak az ılık su
2 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için
300 gr yağsız kıyma
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı salça
Karabiber
Tuz

Üzeri İçin : Sarımsaklı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kuru nane

Yapılışı :Hamuru için gereken tüm malzemeleri karıştırıp fazla sert olmayan bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
İç harcı için kıymayı kavurun, soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin. Salça, tuz ve karabiberi koyup kavurun.
Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp açın. Bıçak yardımı ile hamurdan küçük kareler kesip, ortasına çay kaşığı ile iç malzemeden koyup kapatın.
Kaynanmış ve tuzlu suda mantıları yumuşayıncaya kadar haşlayın. Mantının suyunu süzüp tabağa koyup, üzerine sarımsaklı yoğurttan ve bir tavada Yarım çay bardağı sıvı yağı, 1 yemek kaşığı salça ve 1 tatlı kaşığı naneyi kızdırıp dökün.
Afiyet bal şeker olsun.

[KÖFTE ÇELİĞİ (KAYSERİ YEMEĞİ)

[
MALZEMELER:
· İnce bulgur (simit)
· Aynı Oranda Biraz Daha Kalın Bulgur
· Aynı Miktarda Kıyma
· Soğan
· İstenilen Baharatlar (toz.pul biber,karabiber, nane,kekik, kimyon)
· Yumurta
· Köfte Harcı
· Az Miktarda Un
· Tuz
YAPIŞILI:
Tüm malzemeyi karıştırıp yoğuruyoruz. Bulgurlar dağılmayıp birbirini tutacak kıvama gelene kadar. Sonra isterseniz resimdeki gibi isterseniz başka şekiller vererek. İster tost makinesinde ,ister sobanın üstünde,ister tavada pişirebilirsiniz. Ya da yumurtaya bulayarak yağda da kızartılabiliyor AFİYET OLSUN
[Kayseri' ye ait bir yemek yağlama.


Kayseri' ye ait bir yemek yağlama. İlk defa görenlere ya da bilip de hiç yememiş olanlara ŞİDDETLE tavsiye ederiz. Özellikle kış aylarında tadına doyum olmuyor

Malzemeler: (2 kişilik)
250 gr kıyma
2 ufak domates (veya 1 büyük)
1 soğan
1 dolu tatlı kaşığı domates salçası
1 dolu tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Maydanoz
tuz
Zeytinyağı
Şebit için:
Un, su, tuz, yarım paket maya, ve kullanılan suyun yarısı miktarında süt. Şebit malzemeleri için ölçü veremiyorum şimdilik çünkü göz kararı yaptım. Ama ekmek hamuru kıvamında olmalı, süt ve su mutlaka ılık olmalı. 5 adet şebit iki kişilik yağlama için yeterli geliyor, benim şebitlerim servis tabağı büyüklüğündeydi ortalama olarak.
Soğanları doğruyoruz ve yarım su bardağı zeytinyağında kavuruyoruz. Pembeleşince kıymayı ekleiyoruz ve arada bir karıştırıyoruz. Domateslerin kabuğunu soyuyoruz ve çok küçük doğruyoruz, veya rendeliyoruz. Kıymalar pişmeye yakın önce salçaları ve toz biberi katıp karıştırıyoruz ardından domatesleri ekliyoruz.1 su bardağı kadar kaynar su ekleyip kapağını kapatıyoruz. Bu arada maydanozları doğruyoruz ve sosumuz yaklaşık 7-8 dak piştikten sonra onları da ekliyoruz, sonradan eklememizin sebebi renginin kararmaması, canlı yeşil olarak kalması. Sosun sulu olmasına mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Şebitlerden birini tavada ısıtıp bi tepsiye koyuyoruz ve hemen üstüne sıcak sosu sürüyoruz, bu arada diğer bir şebiti ısıtıp sos sürdüğümüz şebitin üzerine koyuyoruz ve yine sıcak sos döküp iyice yağlıyoruz. Bütün şebitleri bu şekilde üstüste koyuyoruz ve bıçakla dört dilime bölüyoruz. 2 diş dövülmüş sarımsak ve yarım bardak süzme yoğurt ile yarım bardak normal yoğurdu karıştırıp tabağın kenarına veya iki ayrı kaseye koyuyoruz. Yağlamayı yerken rulo yapıp sarımsaklı yoğurda batırıyoruz.


Saygılarımızla
Gülümser & Haldun Keskin

Gelen mailimden alıntıdır...

DENİZLİ YÖRESİ YEMEKLERİ...


Denizli'de geleneksel yemek türleri ve beslenme alışkanlıkları sürmektedir. Kedi börülcesi çorbası,Mercimek çorbası,Domates çorbası, kuru börülce çorbası, Tarhana çorbası, ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba türleridir. Et yemeklerinin başlıcaları tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, Tandır,kol dolması, ciğer sarma, saçta işkembedir.

Denizli mutfağının temelini sebzeli yemekler oluşturur.Özellikle patlıcan yemek çeşitleri çoktur. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi gibi vb. Taratorlu börülce salatası, ebe gümeci salatası, filiz salatası Yöreye özgün salata türleridir.
Börek ve tatlı türlerinde Ege Bölgesi özellikleri görülür. Yufka, şipit, bazdırma evlerde yapılan ekmekledir. Yöredeki beslenme alışkanlıklarından biri de yatmadan önce yenen “yat geber ekmeği”dir. Kışın darı, kavurga, ceviz, kestane; yazın türlü meyveler, salatalık, kavun, karpuz yenir.

MAHALLİ YEMEK TARİFLERİ ve ÖZELLİKLERİ

-Çaput Aşı : 
Toplanan taze bağ yapraklarından yapılır,yapraklar küçük parçalar halinde doğranır. Üzerine yağ ilave edilerek haşlanır. Sonra pirinç ve etle birlikte pişirilir. Üzerine yoğurt dökülerek yenir.

-Alaçora :
Haşlanmış kuru fasulyenin üzerine tereyağı ve bulgur ilave edilir, tuz,biber ve su konulduktan sonra suyu çekilinceye kadar pişirilir.

-Un Çorbası :
Salça, yağla kızartılır. Un, kızartılmış yağla kavrulur. Yeterince su, tuz, biber ilave edilirek kaynatılır. Sıcak içilir.

-Darı Ekmeği :
Mısır unu yeteri kadar tuz, su ilave edilerek yoğrulur. Sonra sac üzerinde pişirilir. Sıcak iken üzerine tereyağı sürülüp, üstüne peynir konulup yenir. Soğuk sütün içine soğuk darı ekmeği doğranarak da yenir.

-Ayran Ufaklaması (Doğrameç) :
Yoğurda tuz konarak ayran haline getirilir. İçine mısır ekmeği doğranır ve kaşıkla yenir. Acı biber ve domates salatası ile de lezzetli olur.

-Tirit :
Buğday, mısır, bakla, nohut ve kuru fasulye haşlanır.. İçine toz kırmızı biber, karabiber, tuz konur ve kaynatılır.. Az sulu piştikten sonra indirilir. Servis yapılır. Üstüne badem içi, ceviz içi fındık kırması konularak kaşıkla yenir. Özel günler ve misafirler için bir eğlence ve toplanma vesilesidir. Acıpayam yöresinde çocukların ilk dişinin görüldüğümde pişirilip dağıtılır. Ayrıca hayır için pişirilip çocuklara dağıtılır.

-Tarhana Çorbası :
Yazın hazırlanıp kurutulan tarhana bir miktar suda eritilir. Bir tencerede kızartılan salça, yağ,kıyma ve sarımsağın üzerine ilave edilerek yeterince su eklendikten sonra kaynayıncaya kadar karıştırılır, İyice kaynadıktan sonra sıcak sıcak yenir.

-Karın (Mumbar) Dolması :
Pirinç, kıyma, karabiber, kimyon ve tuz dolma içi hazırlandığı gibi karıştırılır. Karışım bol su ilave edilir. Karışım bir huni veya lamba şişesi yardımıyla mumbarın ağzından doldurulur. bir kapta su ilavesiyle pişinceye kadar kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılır. Soğuyan dolma dilimlenip tereyağında kızartılarak da yenir.

-Denizli Turşusu :
Biber, taze fasulye, salatalık, gök domates bir teneke veya küp içine yerleştirilir. Üzerine tuzlu sirke veya limon tuzu ilave edilir. Sarımsak soyularak içine atılır.Kabın ağzı sıkıca kapatılır.Bir müddet sonra turşu hazırdır.

-Patlıcan Kebap :
Bir tencerede kuşbaşı et tereyağı ile birlikte kavrulur, salça ilave edilip pişirilir. Ayrı bir yerde taze patlıcan soyulduktan sonra dilimlenerek doğranıp, yağda kızartılır. Kızaran patlıcanlar tepsiye döşenir. Pişen etler patlıcanın üzerine konur. Üzeri domates ve yeşil biberle süslenir. Tuz ve karabiber konur. Fırında pişirilir.

-Kaçamak :
Yarım litre tuzlu su kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca, içine serpilerek üzere yeteri kadar un katılır. Bu işlem yapılırken, diğer taraftan tahta bir kaşıkla hızla unlu su karıştırılarak, karışım birbirlerine iyice yedirilir. Karışım koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar devamlı karıştırılır. Bir tavada kızdırılmış yağa bir miktar kırmızı biber eklenir. Kırmızıbiberli yağ tenceredeki unlu karışıma eklenerek servis yapılır .

-Kuzu Çevirme :
Bütün kuzu eti iyice temizlenerek tuzlanıp biberlenir. Hafifçe sulandırılmış salça içine ve dışına sürülerek terbiye edilir. İçine lezzetli olması için kekik konur. Hazırlanmış olan kuzu eti yakılan odun közü üzerine dikilen çatal kazıkların üzerine bir kazığa geçirilerek oturtulur. Et iyice pişinceye kadar arada sırada çevrilerek pişirilir. Pişirme işlemi bir çukur kazılıp et içine sallanarak da yapılabilir.

-Sıyırma :
Ayşe kadın fasulyenin tazeleri toplanıp, yıkanır, temizlenir ve toprak tencereye konur. Üstüne biraz patates eklenerek yeterince su konur. Taze birkaç kabak yaprağı örtülerek, üzerine ağırlık yapması için bir taş konur. Pişirinceye kadar ateşte tutulur. Pişince ateşten alınır ve suyu süzülür. Bir tepsi üzerine ters çevrilerek dökülür. Patatesler üzerinden alınıp, tuzu ekilir.Soğan ve közlenmiş biberle birlikte yenir.

-Arabaşı :
Özellikle yüksek bölgelerimizde kış mevsimlerinde pişirilir. Av hayvanlarının etinden ya da tavuk eti ile yapılır. Tavuk ve av hayvanlarının etleri iyice pişirilir. Acılı ekşili et suyuyla hamur yoğrulur ve pişirilir. Büyük bir siniye dökülerek soğutulur. Hamurun ortası açılır,et sulu çorba buraya konulur. Kaşıkla hamur alınıp çorbadan kaşıklanarak yenilir.

-Et Çevirmesi :
Babadağ ve Sarayköy yöresinde daha yaygındır. Koyun sırtlarından yağ kesilir. Bu yağlar baharatla ovularak bir şişe dizilerek serin bir yerde bir süre bekletilir. Kuru soğan kıyılarak salça ile ovulur. Köz halinde olan kömür üzerine, şişlere dizilen yağlar pişmeye bırakılır. Yağlar pişerek akmaya başlayınca yufkalara sıra ile basılarak emdirilir. Yağlar iyice küçülünce ye kadar bu işleme devam edilir. Daha sonra iyice emdirilen yufkalar salçalı soğanla siniler üstünde servis yapılır.

-Yoğurtlu Patlıcan Gömmesi :
Közde pişirilen patlıcanların kabukları soyulur. Yağ içinde tekrar pişirilir. Ayrı bir tabakta koyun yoğurdu ezilir, içine sarımsak eklenir.. Yağda pişirilen patlıcanın üstüne yoğurt dökülerek karıştırılır.. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir. Sıcak olarak taze soğan, tere, maydanoz, nane, biber kızartması, taze biberle birlikte yenir.

-Et Kapaması :
Genellikle Babadağ yöresinde pişiririlen bir yemek çeşididir. Koyun, oğlak veya kuzu eti küçük parçalar halinde doğranır, salça ile ovulur. Sarımsak, soğan ve patates doğranır,Hepsi bir tencerenin içine doldurulur. Üzeri bir tava ile kapatılır ve tencere ters vaziyette kömür ateşinin üzerine konur ve pişmeye bırakılır. İstenirse tavanın boş kenarlarına pirinç ilave edilebilir veya suyu ile de ayrıca pilav pişirilebilir. . Et kapaması sıcak olarak, yanında salata ile servis yapılır.

-Sura :
Koyun veya keçi etinin kaburga kısmının etinden yapılır. Etli kaburganın et kısmı kemiğinden ayrılarak açılır. Kemik ile et arasına pirinç, karabiber, kırmızıbiber ve baharat çeşitleri konup et kapatılarak dikilir. Sonra bir tencere içine oturtarak az su ve tuz ilavesiyle pişmeye bırakılır. Piştikten sonra olduğu gibi sofraya konur, sıcak olarak yenir. Bu yemek genellikle Kale ilçemiz ve köylerinde yapılmaktadır.
Kalabalık aile sofralarında yenen yemeklerin tadı hep başka olmuştur.
İnsan hayatı boyunca çocukken yakaladığı ve belleğine hapsettiği lezzetleri arar, durur.
Annenin elinden hazırlanan yemeklerin tadını tuzunu öyle kolay kolay bulamaz kimse, annesinin mutfağının dışında bir yerlerde.

Saygılarımızla
Gülümser & Haldun Keskin
Gelen mailimden alıntıdır...

25 Ocak 2010 Pazartesi

Kivi Tatlısı...


Her mevsim yenebilecek meyveli bir tatlı tarifi, üstelik hazırlanması çok kolay! Misafirleriniz bu ikrama bayılacak.

Malzemeler:
6 Adet kivi
2 Yemek kaşığı nişasta
1 Su bardağı toz şeker

Hazırlanışı:
Kivilerin kabuklarını soyup blenderdan geçirin. Derin bir tencereye alıp üzerine şekeri ve nişastayı katın. Yoğunlaşıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kaselere pay edip üzerlerini dilediğiniz gibi süsleyin. Soğuk servis yapın.

Afiyet Olsun

21 Ocak 2010 Perşembe

HARPUT EKMEK TATLISI (TAŞ EKMEĞİ)...

MALZEMELER :
6 adet yumurta, süt, un, tuz, yağ ve şeker.

YAPILIŞI :
- Süt veya su, un ile karıştırılarak hamur yapılır.
- Bu hamurun içerisine yumurtalar kırılıp iyice çırpılır.
- Sacın üzerine sıvık hamur bir tasla dökülerek pişirilir.
- Pişen ekmeğin üzerine yağ ve şeker sürülerek servis yapılır.

7 Ocak 2010 Perşembe

Yahudi Köftesi... (Masluta veya Süryani Köftesi)












Malzemeler:
1/2 kg kıyma
2 adet soğan
500 gr kırma (Buğdayın kırılmışı, bazı dükkanlarda yarma olarak bilinir.)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pulbiber (isteğe göre)
1 tatlı kaşığı uuz

Hazırlanışı:
Önce kırma yoğuluracak tepsiye konur ve su ile ıslatılır ve yarım saat bekletilir. Daha sonra soğanlar ince kıyılır. Kıyma, soğan, tuz, pulbiber, salça bir kaba alınır ve karıştırılır. Islatılmaktan dolayı şişen kırmalar su ilave edilmeden yoğurulur. İyice yoğurulan ve kıvama getirilen karışım ufak parçalara ayrılır. Daha kolay açılması ve yapışmaması için el ıslatılarak bu parçalardan birisi ele alınır ve bildiğimiz içli köftenin daha ufak ve yuvarlak şekliyle el içinde açılır. İçine daha önceden hazırlanan iç malzeme doldurulup bir tepsiye dizilir. Bir yandan bir tencerenin 3/2'si dolacak şekilde su ısıtılır ve içine tuz atılır. İçleri dolan köfteler köfteler tencereye yavaşça bırakılır. Tüm köfteler atıldıktan sonra resimdeki gibi tevgir ya da kepçenin sapıyla yapışmasın diye çok hafifçe karıştırılır. Eğer karıştırma işlemi yapılırsa tüm köfteler dağılır ve çok kötü bir görüntü olur. Tencerenin kapağı açık olarak yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.

Afiyet olsun...

2 Ocak 2010 Cumartesi

26 Aralık Blogger buluşması...

Sevgili can dostum Sevil (birdemliksohbet.blogspot.com) arkadaşımın bana bilgi vermesi üzerine haberim olan bu buluşmada yanınızda olduğum için çok mutlu oldum...

Orada tanıştığım tüm blog yazarları arkadaşlarımla yeniden tekrarlamak umudu ile...









Blog yazarları:
Birdemliksohbet.com
Kuzinedekizarenekmek.blogspot.com
İçimdekikelebekler.blogspot.com
Fotografpenceremden.blogspot.com
Anka-yansimalar.blogspot.com
Mutfakcini.blogspot.com
Karabidikim.blogspot.com
Celebi74.blogspot.com
Benhurum.blogspot.com
Yesimceyemek.blogcu.com
Yesimcetaki.blogcu.com
Zeynebinkelebekleri.blogspot.com
Yemekkokusu.blogspot.com
Ozgesipahioglu.blogspot.com
onuncukoyunadami.blogspot.com
Hayatiminrenkleri.blogspot.com
Edabellaa.blogspot.com
Beyazkelebek.blogspot.com ,
Siyahkelebek.blogspot.com
Engüzeltatlar.blogspot.com
Kalderavolkan.com
İğneileiplik.blogspot.com
Gülaymutfakta.blogspot.com
Lezzetibol.com
Eyerhagu.blogspot.com
Degisiktatlar.blogspot.com
Fiyonkonline.com
Enguzeltatlar.blogspot.com
Nefisseyler.blogspot.com
Sagliklimutfak.blogspot.com/
Yemeksohbetleri.blogspot.com

Karnıyarık...


Malzemeler:
1 kg patlıcan
600 gr yemeklik kıyma
1 büyük baş soğan
1/2 kg domates
3 adet yeşil biber
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
Patlıcanlar yağda kızartılır. Ayrı bir tavada iç için kıyma alınır ve kavrulmaya bırakılır. Üzerine soğan ve yeşil biber doğranarak atılır, kıyma ile beraber kavrulur. Sonra içine soyulan domatesler atılarak sote edilir. Tüm baharatlar atıldıktan sonra kapatılır. Fırın tepsisine patlıcanlar ortaları yarılarak dizilir. Sonra içine kaşık yardımıyla harcı konur. Yarım su bardağı su eklenerek önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dk pişirilir. Arzuya göre yanına pirinç ya da bulgur pilavı konur. Annemin tercihi ayrıca bende severim yanına bulgur pilavı yapar...

Afiyet olsun...